Подземен кадастър Русе

Форум за мнениа по Геодезия, кадастър, АГКК, други програми
KolioMarinov
Site Admin
Мнения: 285
Регистриран: 22 авг 2008, 14:20

Подземен кадастър Русе

Мнениеот KolioMarinov » 14 яну 2011, 10:05

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A ... ml&h=3cd95

29 фирми - кандидати да правят подземния кадастър на Русе
16 Декември 2010 15:04:23

Гражданинът Георги Манев изложи своето становище днес пред общинските съветници в Русе. Той се спря на въпроса за подземния кадастър и по - точно инженерната инфраструктура, която се прави под и над земята. Това е много важен елемент от градското развитие. През 1968 година е създадена първата служба за подземен кадастър в Русе. Тогава и той самият е назначен на работа там. През 1969 година е назначен кметът Димитър Аврамов, който е съдействал за успешното и точно изпълнение на задачата по оформяне на кадастъра. Този кадастър продължи и след 19 години т. е. когато е напуснал. Общината е дала много пари, за да се направят геодезическите планове. Сега се правят цифрови модели. Преди са били 7 души, а сега има само 1 човек, който да се занимава с това. Още през 2007 година гражданинът научава от зам. - кмета инж. Д. Добрев, че ще се прави цифров модел на подземния кадастър на град Русе. На 13 юли 2007 година е написал доклад до кмета Йотов, като е изразил мнение какво трябва да се направи, за да се включи в заданието на съществуващата документация. Искал е безвъзмездно да помогне. Сега се развива теорията, че кадастърът е непълен и грешен. Сега има обявена обществена поръчка, по която Манев има забележки. Ще се избере изпълнител на подземно сканиране на старата част на центъра на Русе и изработване на база данни, ГИС и карта на подземната публична инфраструктура на града. В тръжната документация са открити неясни неща. Не са посочени по райони на Русе каква документация има в общината, не са посочени райони в града, за които има цифров модел. говори се за сканиране на подземния кадастър в центъра, а имаме абсолютен цифров модел. Според даденото на кандидатите е на 70 %. Не са посочени изградените проходими колектори и за тях необходими ли са допълнителни геодезически работи. Днес има модерна система с лазерни скенери, които се ползват в тях за заснемане. Необходимо е да се направи това сега. А колекторите в разстояни ена около 6 км. са изградени по времето на г-н Аврамов, каза Манев. По - голямата част се водят общински. А те са натъпкани със съоръжения. В София предприятията плащат наеми. Как става експлоатацията е отделен въпрос. Предприятията би трябвало да дадат информация за изпълнение на проекта, но дали това е обвързано с договор от страна на общината не е ясно. Знае се, че частниците едва ли ще дадат лесно данни. Не е взета информация от картотеките на предприятията, кои проводи не са заснети, както и какъв е вида им, отразен в таблица, продължава той. Русе има едни от на й- добрите картотеки на предприятията, добави той. Една от на й- добрите, още от 1912 година, е на ВиК - Русе. Двама бивши служители сега работят по тях в "Топлофикация - Русе" и БТК. Няма данни дали след реконструкция на терени е извършена промяна на проводите и каква е тя.

Тези пропуски поставят в затруднение кандидатите, особено тези от други градове. Крайната дата за изпълнени ена проекта е 15 април 2011 година. При условие, че подземният кадастър е работен над 40 години. За отстраняване на пропуски, контролни измервания и карта за града са отделени само 105 дни. От тях 90 са зимни. При тези условия е трудно да се извърши геодезическа работа. Много фирми ще се откажат. Манев видя липса на коректност и точност в заданието, поради което мисли, че целта е да се елиминират потенциални конкуренти, а да останат само тези с регламентирани вече отношения с община Русе. Той смята, че този обект ще има съдба по съдилища, загуба на пари и пр.

Манев показа карта на подземния кадастър, приложена към доклада от 2007 година.

Зам. - кметът Дончо Добрев отвърна на реченото. "Действително кадастърът ни е добър, но старичък", казва той. Ред фирми са полагали инфраструктура от кабели до газ през годините. Налице е желанието да се запази прецизната работа, но със съвременни средства. сега се работи в няколко направления. Прави се ГИС, оборудване, софтуер и обучение. Срокът е кратък, но затова са взети мерки. По време на изпълнението някои пропуски могат да се елиминират. Благодарено бе за препоръките. Част от града е в цифров вид. На изток и запад няма нищо подобно. Затова с експертите е счетено, че около 70 % е оцифряването. 29 са фирмите - кандидати към момента. На 20 декември ще се определи изпълнителят. Големият интерес към специфичната материя показва, че в условията на конкуренцията ще се намери добра цена. Като е готова картата, ще се даде на всчки експлоатационни дружества, за да се спре със зъсичане на комуникации, спиране на вода, ток, канали и др.

Към града са добавени кв. Долапите, Образцов чифлик и Средна кула, защото натам ще се развива Русе.

Върни се в “Геодезия, кадастър, АГКК, други програми”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост